27 години след обединението на Германия, близо две трети от германците все още виждат трайни разделения между хората, живеещи в бившата комунистическа Източна Германия и капиталистическа Западна Германия, нещо като "Берлинска стена в главата". Това показва ново социологическо проучване за най-тиражния германски в. "Билд".

Извършено от социологическата агенция INSA, проучването показва, че 64,6 процента от анкетираните смятат, че германците виждат такива разделения, в сравнение с 22,9 на сто, които смятат, че са били преодолени.

Допитването, публикувано ден преди обединението на Германия, показва, че 74 процента от германците от бивша Източна Германия виждат "невидимата бариера", в сравнение със само 62,3 процента от онези, живеещи в бившата Западна Германия.

Разделенията станаха очевидни по време на парламентарните избори на 24 септември, на които избирателите наказаха основните политически партии, които претърпяха най-големите си изборни загуби от Втората световна война насам, докато крайнодясната "Алтернатива за Германия" спечели 12,6 процента от гласовете и влезе в парламента за първи път.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" и нейната платформа "да си върнем страната обратно" беше особено силна в източната част на Германия, подхранена от гнева срещу решението на канцлера Ангела Меркел да отвори вратите за над 1 млн. предимно мюсюлмански мигранти през 2015 г.

Малу Драйер, която е социалдемократ и премиер на западната провинция Райнланд-Пфалц, коментира, че изборните резултати са "предупредителен сигнал" за големите политически партии и за продължаващите нерешени проблеми на източногерманците.

"Ние подценихме обстоятелството за натиска върху източногерманците, предизвикан от промяната и колко трябваше да постигнат, за да се превърне обединението в реалност", коментира Драйер и допълни: "Обединението не повлия на ежедневието на повечето западногерманци."

Айрис Глайке, комисар на германското правителство по източногерманските въпроси, изтъкна, че безработицата е намаляла и средният доход в региона е нараснал рязко от обединението насам, но спадът на населението остава проблем.