В страна като Чили, която отдавна e пример за останалите страни в Латинска Америка по отношение прилагането на принципите на свободния пазар, две млади комунистки привличат голяма част от вниманието в управляващите кръгове.

Законът за реформа на пазара на труда, внесен от Камила Вайехо и Карол Кариола, които се прочуха като лидери на студентското движение преди осем години, печели масова подкрепа - и поставя двете депутатки от Комунистическата партия в позиция да критикуват остро десния президент Себастиан Пинера, пише "Блумбърг".

В центъра на спора е план за намаляване на максималната работна седмица в Чили на 40 часа от сегашните 45 часа. Пинера определи законопроекта като противоконституционен, заричайки се да се бори срещу него в съда, ако бъде приет в парламента. Той има свое собствено предложение, чието прокарване обаче изпитва затруднения.

Карол Кариола

Източник: GettyImages

Карол Кариола

За Пинера, 69-годишен милиардер, който за втори път е президент, спорът във връзка с пазара на труда и блокажа в парламента са далеч от това, което се е предвиждало след почти половината от мандата му. Той беше избран в края на 2017 г., обещавайки да проведе мащабни реформи, които да доведат до икономически бум. Сега растежът се очаква да се забави, след като ключови законопроекти във връзка с данъците и пенсиите също са блокирани в парламента, точно докато търговската война между САЩ и Китай удря цените на медта, най-големият износ на страната.

"Правителството трябва да определя дневния ред и да използва политическия си капитал", изтъква Макарена Лобос, която беше заместник-министър на финансите в правителството на предшественичката на Пинера, Мишел Бачелет. "Вместо това то не провежда ключовите си реформи", допълва тя.

Икономиката вече показа признаци на слабост, като централната банка снижи прогнозите си за растежа за 2019 г. до 2,8% от 3,6% в началото на годината.

В Чили президентът има правомощия да решава какви закони да се обсъждат на законодателно равнище, което прави появата на законопроекта на двете комунистки още по-изненадваща.

Вайехо, която е на 31 години, и Кариола, която е на 32 години, могат да се смятат за ранни версии на Александрия Окасио-Кортес, членката на Конгреса на САЩ от Ню Йорк, която се превърна в лява звезда в Америка. Вайехо придоби известност по време на първия мандат на Пинера, след като оглавяваше студентски протести във връзка с чилийската образователна система. Стотици хиляди хора се присъединиха към протестите, подхранвани от недоволство във връзка с неравенството.

Отговорът на Пинера включваше ремонт на кабинета и нов образователен фонд, но чилийските студенти останаха недоволни от тези мерки. Рейтингът му се срина, докато Вайехо се превърна в изгряваща звезда на Комунистическата партия, подкрепена от големи слоеве от населението. Социологически проучвания през 2011 г. показваха, че тя е по-харесвана от Бачелет или известната революционна певица Виолета Пара.

Кариола, която също е млада активистка на Комунистическата партия, се присъедини към редиците на студентските лидери и обиколи целия свят с Вайехо като представител на движението. Те станаха депутатки през 2014 г., превръщайки се във влиятелни политици в левицата и в противници на Пинера.

Подобно на Окасио-Кортес, Вайехо "е млад човек от опозицията, който e рязък критик на правителството и притежава умения да поставя въпроси в дневния ред на парламента", коментира Кенет Бънкър, чилийски политолог.

Законопроектът на Вайехо-Кариола има за цел да намали натоварването на трудещите се в страна, която е на шесто място по отработени часове сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Депутатките, целящи да повишат производителността и да подобрят качеството на живот, цитираха как европейски държави като Франция са прилагали подобни мерки с положителни резултати.