Властите в Северна Корея са предложили на Сеул да бъдат проведени работни преговори между високопоставени военни с цел да се изясни границата между двете държави в Жълто море, предаде агенция Ренхап, цитирана от РИА Новости.

По думите на представител на южнокорейското министерство на отбраната, инициативата е дошла от КНДР по специалната военна линия, свързваща Севера и Юга. Властите в Пхенян са предложили на колегите си от Сеул да се срещнат на 26 септември в южната част на граничния пункт Пханмун, за да обсъдят прекарването на границата между двете държави в акваторията на Жълто море и разпространяването на пропагандни листовки на територията на КНДР.

Отношенията между Северна и Южна Корея се обостриха след потъването на южнокорейската корвета „Чхонан". При инцидента загинаха 46 моряци, а Сеул обвини съседите си, че тяхна подводница е потопила военния кораб. От Пхенян отрекоха да имат нещо общо и на свой ред обвиниха южнокорейските власти, че са фалшифицирали резултатите от разследването.

Формално, на Корейския полуостров все още се води война, тъй като след края на конфликта от 1950-1953г, Северна и Южна Корея не са подписвали мирен договор, а само примирие.