Двама терористи-самоубийци се взривиха пред джамия в югоизточен Иран по време на шиитска религиозна церемония, предаде АП, позовавайки се на местни медии. Загинали са поне 15 човека.

Експлозиите са станали до джамията „Имам Хюсеин" в пристанищния град Хабахар, който се намира в близост до границата с Пакистан, съобщи официалната иранска осведомителна агенция, позовавайки се на местен депутат.

Цел на нападението са били поклонници, събрали се на церемония в деня преди Ашура, когато се отбелязва смъртта на Хюсеин, внук на пророка Мохамед и един от най-големите шиитски светци.

В Иран действа сунитската терористична организация „Джудалах" („Войниците на Господ"), която води борба срещу дискриминацията на религиозното малцинство в преобладаващо шиитската държава.

По информация на иранската държавна телевизия, единият от самоубийците активирал взривното си устройство в двора на джамията, а другият - сред тълпа поклонници.

Махмуд Мозахаф от „Червения полумесец" заяви пред полуофициалната агенция ИСНА, че са загинали 15 души, а ранените са над 50. Той съобщи, че хуманитарната организация е получила серия от анонимни заплахи през последните дни.

През юли два взрива в същата провинция убиха най-малко 27 души. „Джудалах" тогава заявиха, че атентатите са били отмъщение за екзекуцията на лидера им Абдулмалик Риги.

В Техеран са категорични, че сунитската групировка, действаща от бази в Пакистан, получава помощ от западните държави и най-вече от САЩ. Вашингтон отрече да има връзки с организацията, а Държавният департамент добави „Джудалах" към списъка с терористичните групировки.

Други „заподозрени" за днешните атаки са наркотрафикантите и контрабандистите, опериращи между Иран, Пакистан и Афганистан. Те също атакуват централната власт в Техеран.