Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън потвърди, че няма да се подчини на призовка на Сената да даде показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщава "Де Мойн реджистър".

Думите му идват, след като в началото на декември Байдън - фаворит за номинацията на демократите за президентските избори догодина и главен съперник на републиканеца Тръмп - заяви, че няма да се подчини на евентуална призовка от Сената. Въпреки че засега той не е призован, симпатизантите на Тръмп предложиха тази идея.

Нови обвинения по импийчмънт заплашват Тръмп

Нови обвинения по импийчмънт заплашват Тръмп

Демократите обмислят нови действия

Според бившия вицепрезидент, ако свидетелства в Сената, това ще отклони вниманието от Тръмп и от обвиненията срещу него. Байдън отбеляза, че дори Руди Джулиани - личен адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, не го е обвинил, че върши нещо друго освен работата си.

Байдън е на мнение, че съмнителни основания биха стояли зад всеки опит да бъде призован по делото. По тази причина той не очаква да се стигне дотам.

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Тръмп иска незабавен процес по импийчмънт

Смята, че не е получил справедлив процес от демократите

Бившият вицепрезидент заяви, че дори ако доброволно свидетелства, за да успокои обстановката, това ще създаде медийна среда, която ще позволи на Тръмп да се измъкне от затрудненото положение. Според него цял живот Тръмп единствено отклонява вниманието от себе си.

Малко след като Камарата на представителите в Конгреса гласува за импийчмънт на Тръмп, Байдън определи импийчмънта като "тъжен момент за страната".

Ipsos: 42% от американците искат оттеглянето на Тръмп като президент

Ipsos: 42% от американците искат оттеглянето на Тръмп като президент

След гласуването в Камарата на представителите