Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е спечелил първичните избори в островната държава Пуерто Рико, която е свободно асоциирана под управлението на Съединените щати, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Джо Байдън, който спечели достатъчно делегати, за да получи номинацията на Демократическата партия, нямаше съперници, след като последният му конкурент Бънди Сандърс приключи кампанията си през април.

По време изборите в Пуерто Рико Джо Байдън е бил подкрепен от 67.8% от избирателите.

Сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс, който напусна надпреварата на 8 април, е получил 13.5% от гласовете.

Обработката на бюлетините все още не е приключила. В зависимост от резултатите ще бъдат разпределени гласовете на 51 делегати, които на предстоящия Национален конгрес на Демократическата партия през август ще подкрепят един или друг кандидат за президент на Съединените щати. Преди да бъдат отложени заради пандемията, първичните избори в свързаната със САЩ островна държава трябваше да се проведат на 28 април.

Туск: Моля се за успех на Джо Байдън

Туск: Моля се за успех на Джо Байдън

Днес Туск също отдаде почит на бившия американски президент Роналд Рейгън

По последни данни Байдън е получил подкрепата на 2615 делегати. За да стане кандидат за президент на първия тур от гласуването на Националния конгрес на Демократическата партия, той трябва да получи гласовете на 1991 делегати. Байдън надхвърли тази бройка още на 5 юни. Заради коронавируса Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ, на който се очакваше Байдън да бъде обявен за кандидат за най-висшия пост в държавата, се отложи за 17-20 август. Той ще се проведе в Милуоки (Уисконсин).

Настоящият американски президент Доналд Тръмп също получи достатъчен брой гласове на делегати на конгреса на партията, за да участва като кандидат на републиканците. Тези президентски избори, които са 59-тите в САЩ, са насрочени за 3 ноември.

Туск: Моля се за успех на Джо Байдън

Туск: Моля се за успех на Джо Байдън

Днес Туск също отдаде почит на бившия американски президент Роналд Рейгън

Междувременно Джо Байдън представи своя план как да бъде спасена засегнатата от коронавируса американска икономика. Той предлага пакет на стойност 700 млрд. долара, който по думите му ще стимулира работните места в сферата на производството и технологиите.