Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че макар да не е взел официално решение да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., неговото "намерение" е да го направи, съобщава CNN.

Причината, поради която не правя преценка дали официално да се кандидатирам или да не се кандидатирам, е, че след като направя тази преценка, влизат в сила цяла поредица от правила и аз трябва да третирам себе си като кандидат от този момент нататък. Не съм взел това официално решение, но това е моето намерение - намерението ми да се кандидатирам отново. И имаме време да вземем това решение, поясни той.

Въпросът за политическото бъдеще на Байдън ще бъде в центъра на вниманието на демократите след междинните избори през ноември, на които партията се бори да запази контрола над Конгреса. Вече отговорите на президента дали ще направи нова кандидатура за Белия дом поставиха въпроси в развиващата се надпревара през 2024 г.

Миналия месец американският президент посочи, че е твърде рано да направи решение дали да се кандидатира за втори мандат. 79-годишният Байдън е най-възрастният президент на САЩ.