Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе в Оман разговори с официални лица с усилия да бъде сложен край на 19-месечния конфликт в Йемен. Това съобщава държавна медия в Мускат, цитирана от ливанския "Дейли стар".

Кери и външният министър на Оман Юсуф бин Алави са обсъдили мирната и хуманитарна роля, която играе султанатът в Йемен, информира агенция "ОНА".

По-късно Джон Кери се срещна и със султан Кабус. Двамата са обсъдили регионалните и международни събития.

Посещението в Оман е едно от последните пътувания на Кери като държавен секретар преди администрацията на президента Барак Обама да сдаде властта през януари.

Американският топ дипломат настоява за споразумение в Йемен, където смъртоносният конфликт между подкрепяните от Иран бунтовници и правителството ескалира, след като водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси на страната на правителството през март 2015 година.

Оман, една от малкото арабски държави с добри взаимоотношения а Иран, използва връзките си, за да посредничи на мирните преговори между бунтовниците и признатото от ООН правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади.

Оман е и единствената арабска държава в Персийския залив, която не участва в коалицията, въпреки че поддържа добри отношения с регионалната сила Саудитска Арабия.

Повече от 7000 души са убити и близо 37 000 са ранени в Йемен от март 2015 година. ООН информира, че милиони се нуждаят от храна.