Британският премиер Борис Джонсън спечели подкрепата за т.нар "План Б" в парламента, въпреки бунтарите в собствената си партия, предаде BBC. Общо 99 консерватори гласуваха против мерките на правителството, но с мнозинство от 243-ма гласа "за" благодарение на подкрепата на лейбъристите, строгите COVID мерки бяха приети.

Така от сряда документ, показващ скорошен отрицателен тест или пълна ваксинация, трябва да бъде показан, за да се влезе в много места, включително нощни клубове.

Депутатите също така гласуваха "за" задължителните маски за лице в повечето закрити помещения.

Десетки консерватори гласуват срещу COVID "План Б" на Борис Джонсън

Десетки консерватори гласуват срещу COVID "План Б" на Борис Джонсън

След скандала с коледните партита, разтърсил британското правителство

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър каза, че бунтът на торите заради пропуските Covid е "много значителен удар върху вече разклатената власт на премиера". Това е най-сериозният бунт в партията, откакто Джонсън е премиер.

"Това потвърждава, че той е твърде слаб, за да изпълнява основните функции на правителството", добави Стармър.

Министърът на здравеопазването Джилиан Кийгън призна, че консервативните депутати са били изправени пред "трудни" решения, като все още са получили само "частична информация" от учени за варианта Омикрон.

Вълна от негодувание срещу Борис Джонсън в партията му, чиято популярност се срива

Вълна от негодувание срещу Борис Джонсън в партията му, чиято популярност се срива

Лейбъристката партия вече изпреварва Консервативната партия

Според депутатите, гласували "против", се засягат лични свободи. Бизнес организации предупредиха за фалити след въвеждането на мерките.

Припомняме, че вълна от негодувание заля правителството след разкритията за коледни партита по време на локдауна миналата година. Това доведе до оставки в екипа на Джонсън.