Администрацията на Джордж Буш призовава руските власти да разследват съобщенията за нарушения в хода на гласуването на парламентарните избори вчера.

Ние получихме сигнали за нарушения в деня на гласуването и призовахме руските власти да разгледат случаите. Това е съобщил пред журналисти във Вашингтон прессекретаря на Белия дом Дан Перино.

По думите му президентът на САЩ Джордж Буш няма намерение да провежда телефонен разговор със своя колега Владимир Путин във връзка с резултатите от изборите.

Малко по-рано официалният представител на Съвета за национална безопасност към президентството Гордън Джондро съобщи, че още веднага след започване на изборите първите съобщения от Русия са съдържали данни за нарушения и опорочаване на гласуването.

По-рано днес и Франция призова руските власти да разгледа данните за опорочаване на изборите.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ няма да повдига официално въпроса за парламентарните избори в Русия. Това заяви ръководителят на мисията на ПАСЕ Люк Ван Дер Бранде. Въпреки това Бранде посочи, че са констатирани редица нарушения по време на изборите. Той каза, че до 17 декември ще бъде готов доклад за изборите, а през октомври 2008 година ще се подготви цялостен анализ на отношенията между Русия и Съвета на Европа.