Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви днес, че е договорена дата за възможна военна намеса за възстановяване на демокрацията в Нигер, ако дипломатическите усилия се провалят, съобщава "Ройтерс".

От общността подчертаха още, че няма да водят безкраен диалог с военната хунта в страната.

С това решение приключи двудневна среща на началниците на армията на Западна Африка в столицата на Гана Акра. От ECOWAS заявиха, че подобно действие би било последна мярка.

"Готови сме да тръгнем по всяко време, когато бъде дадена заповед", каза комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса по време на церемонията по закриването. Той изтъкна, че потенциалната дата за намесата няма да бъде оповестена, като подчерта, че мирното решение остава предпочитаният вариант на блока.

"Все още подготвяме посредническа мисия в страната, така че не сме затваряли врати... но няма да участваме в безкраен диалог."

Западноафриканските държави поставят войските си в бойна готовност

Западноафриканските държави поставят войските си в бойна готовност

Готви се военна намеса в Нигер за възстановяване на конституционния ред

От военната хунта в Нигер все още няма коментар.

"Вече се споразумяхме и уточнихме какво ще е необходимо за интервенцията", добави Муса, но отказа да сподели какво е количеството на войските, които ще бъдат разположени, както и други стратегически подробности.

Повечето от държавите-членки са готови да дадат своя принос в съвместните сили, с изключение на тези, които също са под военно управление - Мали, Буркина Фасо и Гвинея - и Кабо Верде.

Според Муса, блокът няма да толерира повече военни преврати в региона.

Междувременно продължават дипломатическите усилия. Специалният пратеник на ООН за Западна Африка и Сахел Леонардо Сантос Симао се срещна с министър-председателя на хунтата Али Махамане Ламине Зейне по-рано днес.

Нигерийска делегация: Хунтата в Нигер е отворена за преговори

Нигерийска делегация: Хунтата в Нигер е отворена за преговори

Търсене на мирно разрешение

В коментар, излъчени по държавната телевизия на Нигер, Симао каза, че иска да изслуша гледната точка на хунтата, "за да проучим заедно начин страната да се върне възможно най-бързо към конституционната нормалност и законност. Ние сме убедени, че винаги е възможно с диалог."