Един е убит и четирима са ранени при сблъсък между поддръжниците на Партията на правната система (ПСР) на президента Ердоган и опозиционната партия DEVA в квартал Первари, град Сиирт, Турция. Това съобщиха от Reuters.

Заместник-председателят на DEVA Мехмет Емин Екмен идентифицира загиналия като брат на кандидата на партията.

Полицията разследва инцидента, а 6 души са задържани, съобщиха от кабинета на губернатора на Сиирт. Наложен е и полицейски час в област Первари до четвъртък сутринта от съображения за сигурност.

Опозицията взе и столицата Анкара

Опозицията взе и столицата Анкара

Избирателите изпратиха ясен сигнал до Ердоган

Допълнително, турската полиция задържа 89 души при поредица демонстрации в източните окръзи Ван, Хаккяри, Сиирт, Батман, Шърнак, както и в Измир в западната част на страната. Някои участници са скандирали и лозунги в подкрепа на поставената извън закона групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщават още от БТА по данни на бившия министър на вътрешните работи Али Йерликая.

Вчера по време на демонстрациите участници са замеряли с камъни местните власти, като са оказали съпротива на полицията, въпреки отправените предупреждения.

В окръг Ван беше взето решение да се забранят всички демонстрации и събирания в района за срок от 15 дни.

От БТА допълнително посочват, че акциите са свързани както с победата на кандидатите на прокюрдската партия ДЕМ в някои източни окръзи, така и със ситуацията, свързана с кмета на Ван.

Припомняме, че изборът на Абдуллах Зейдан, кандидат на ДЕМ, за кмет е бил обявен за незаконен, като кметската позиция във Ван бе връчена на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Според правителството прокюрдските политици имат контакти със сепаратистката организация ПКК. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Ирак прегърна идеята на Турция за съвместна борба с ПКК

Ирак прегърна идеята на Турция за съвместна борба с ПКК

Багдад е отговорил "положително" на предложението за общ оперативен център