Все повече деца в Съединените щати са диагностицирани с аутизъм и то на по-ранна възраст, сочат данни, цитирани от Асошиейтед Прес.

Сред 8-годишните деца 1 на всеки 44 е с поставена диагноза аутизъм. Данните са за 2018 г. и са изследвани от американския Център за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение - през 2016 г. заболяването е регистрирано при 1 на всеки 54 деца.

От няколко години броят на аутистите в САЩ се увеличава, но експертите смятат, че това е по-скоро отражение на по-голямата информираност и по-широката наличност на услуги за лечение на състоянието, отколкото на истинско увеличение на броя на засегнатите. В отделен доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, публикуван в четвъртък, се казва, че през 2018 г. вероятността децата да бъдат диагностицирани с аутизъм до 4-годишна възраст е била с 50% по-голяма, отколкото през 2014 г.

Важно е да се отбележи, че докладите се основават на данни от 11 щата и според някои учени не отразяват съвсем ситуацията в цялата страна. Стойностите също варират в широки граници - от 1 диагностицирано дете на 26 в Калифорния, където медицинските услуги по отношение на аутизма са многобройни, до 1 на 60 в Мисури, където те са по-ограничени.

Макрон облекчава ограниченията за хора с аутизъм

Макрон облекчава ограниченията за хора с аутизъм

Френският президент обяви, че те ще могат да излизат по-често