Бившият сътрудник на ЦРУ и Агенцията на национална сигурност на САЩ Едуард Стоудън допуска, че Москва може и да има пръст в неотдавнашните хакерски атаки срещу САЩ

В интервю за Financial Times то определя като прекомерни, разрушителни и много скъпи действията на руските власти, с които настъпват спрямо правата на отделните граждани и обществото като цяло.

По-рано Сноудън вече разкритикува приетия в Русия пакет антитерористични закони, наричайки го „репресивен” и нарушаващ здравия разум.

В интервюто Сноудън изказва съгласие с мнението, че зад атаките на сървърите на демократите в САЩ най-вероятно стои Русия.
Припомняме, дори и президентът Владимир Путин отхъврли това обвинение и заяви, че нищо не знае за тази атака.

Въпреки това самата атака Едуард Сноудън коментира като „нищо удивително или интересно” и припомня, че те се атакували политически партии по целия свят.

Едуард Сноудън заявява, че продължава на служи на САЩ, независимо от това, че живее в Русия, която има намерение рано или късно да напусне.
Той обяснява,и че не е влизал в пряк контакт с руските власти, а всички договорености по оставането му са направени чрез адвокат.

Едуард Сноудън получи временно убежище в Русия през лятото на 2013 година, а една година по-късно получи виза за тригодишно жителство. В САЩ Сноудън е обвинен в кражба на държавно имущество, незаконно използване на информация, която касае националната отбрана и сигурност и намерение да разгласи секретна информация.