Постът на министър-председателя на Израел Ехуд Олмерт и неговото политическо бъдеще са още по-силно застрашени след като и дългогодишен член на неговата партия подкрепи мнението на опозицията, че премиерът не е преценил ситуацията относно конфликта в Ливан.

Лидерът на центристката партия Кадима заяви, че Олмерт е загубил доверието на своята партия и на нацията и трябва да напусне, за да направи път на създаването на ново правителство.

Фаворитът за мястото на Олмерт - външният министър Ливни, също изрази мнение, че премиерът трябва да напусне своя пост.

Ръководителят може да ръководи общество, където има най-напред законност и доверие. Министър-председателят трябва да действа отговорно и да подаде оставка, за да позволи създаването на нова коалиция, сформирана от Кадима, заяви той.

Припомняме, че правителствена комисия, назначена от Ехуд Олмерт да разследва войната в Ливан през миналото лято, обвини премиера в липса на внимателна преценка, отговорност и предпазливост, като заключава, че той прибързано е въвлякъл страната в конфликта без цялостен план.

Израелският министър без портфейл Ейтан Кабел от Партията на труда подаде оставка в знак на протест срещу начина, по който израелски ръководители са ръководили войната в Ливан.