В Атина зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева подписа програмата за финансиране по настаняване на 20 000 бежанци, предава кореспондентката на БНР в Гърция.

Програмата се реализира с решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани от 25 октомври. Тя стартира като с 80 млн. евро се финансират наемите за жилища на 20 000 бежанци в Гърция.

Георгиева лично е разговаряла с временно настанени бежанци в центъра в Елеона. Тя се е запознала с условията на живот и се е поинтересувала от възможностите за медицинска помощ.

Бежанците пък са й благодарили за помощта на Еврокомисията. Те са представили и проблемите, с които се сблъскват.

Кристалина Георгиева е подписала документа за отпускане на средствата с представителството на Върховния комисариат на ООН в Атина. Именно оттам ще се контролира и разпределя сумата за подслоняване на 20 000 бежанци.

Предстои Кристалина Георгиева да разговаря с гръцкия министър по миграцията Янис Музалас за стратегията на гръцкото правителство по проблема с бежанската криза.

Над 1500 мигранти са пристигнали днес в Атина от гръцките острови.

Протестите на кметовете, в чиито райони се намират центровете за временно настаняване на икономически мигранти, които нямат бежански статут, продължават. Те обвиняват правителството в липса на стратегия и цялостен план. Днес ще имат извънредна среща с министъра по миграцията.