От Европесйката комисия потвърдиха, че възстановяването на газовите доставки в пълен обем все още не е факт и определят ситуацията като „неприемлива".

Припомняме, точно в 9 часа, българско време, от "Газзпром" обявиха, че възстановяват транзита на газ през Украйна. Няколко часа по-късно от руската компания посочиха, че Украйна блокира тръбите.

От Брюксел освен това твърдят, че имат проблеми с достъпа на наблюдателите до диспечерските центрове в Москва и Киев.
И украйнската „Нафтогаз" и руската „Газпром" не дават пълен достъп на евро експертите до диспечерските пунктове и командните зали.

По данни, подадени от европейските наблюдатели, разположени в различни точка на Русия и Украйна по тръбите тече малко или никакъв газ.
Газоподаването е в много ограничени количества и ЕС настоява да се подават пълните обеми само от един пункт към останали пунктове.

Засега от ЕК обаче не искат да прибързват със заключенията и да посочват виновен.

Председателят на ЕК Жозе Барозу и чешкият премиер Мирек Тополанек подновяват политическите контакти на най-високо ниво и с украинската, и с руската страна.

Според ЕК ситуацията от днес е недопустимо нарушение на подписаното вчера споразумение, което възпрепятства процеса на наблюдение на транзита.