Екологични организации блокираха товарен влак на френската атомна енергийна компания "Арева, превозващ радиоактивни отпадъци. Съоръжението пътува за Германия, съобщи АФП.

Влаковата композиция пренася 123 тона радиоактивни отпадъци и според еколозите представлява много сериозен риск, заради „безпрецедентната й ядрена активност".

Товарният влак е тръгнал снощи от Каен, северозападна Франция. Там се е наложило да престои повече от три часа, защото еколозите са организирали живи вериги на релсите. Подобни протестни действия са планирани и на други места по маршрута на влака до Германия. По данни на агенцията само там го очакват около 30 000 демонстранти. За безпроблемното преминаване на влака на германска територия са ангажирани 16 000 полицаи.  

Екологичните организации твърдят, че във вагоните му се пренасят отпадъци, които са с пъти по-радиоактивни от експлозията, регистрирана при аварията в Чернобил през 1986г.

От френската атомна енергийна компания определиха обвиненията за абсурдни и смешни. От там бяха категорични, че са предприети всички мерки, които да гарантират безаварийното транспониране на отпадъците.