Реактор в иракския град АракЕксперт от брюкселската Група за изследвания на проблемите на мира и сигурността Каролин Пейл обяви, че има съмнения по отношение на твърденията, че Иран работи по ядрена програма за военни цели.

„Ако конкретно разгледаме отделните елементи в една подобна програма, ще видим, че нищо не може да докаже, че става въпрос за произвеждането на нещо, което да се използва за военни цели" твърди Пейл пред изданието „Либр Белжик".

Тя уточнява, че МААЕ има подозрения, но не може да излезе с окончателно заключение дали Иран има ресурси за подобна програма.

„Ядреното досие на Иран засята по-скоро амбициите на Техеран и те безпокоят западните страни", добавя Пейл.

Тя обаче изразява съмнения по отношение на това, че едни бъдещи санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран биха били ефективни.

„Дори и налагането на санкции да бъде прието единодушно, то вероятно няма да попречи на Иран да развива ядрената си програма", отбелязва още Пейл.

Има голям риск и той е, че Иран може, по примера на Северна Корея, да се откаже от Договора за неразпространение на ядрено оръжие и тогава неконтролирано да работи в забранената сфера, призна опасенията си експертът от брюкселската Група за изследвания на проблемите на мира и сигурността.