Наложените в понеделник санкции на Европейския съюз срещу Иран няма да повлияят на позицията на Техеран по развитието на ядрената му програма.

Това заяви руски експерт, цитиран от РИА Новости.

Според специалиста от Института за стратегически оценки и анализи Сергей Демиденко, санкциите на ЕС няма да повлияят на позицията на Техеран, в противен случай това може да означава „фактическа капитулация на режима, което ще зачеркне всички усилия на Иран, приложени за създаването на собствена ядрена програма".

„Нищо ново от Иран не трябва да се очаква. Защото всичко ще си остане както си и беше. Единственото, което Ахмадинеджад може да предложи на иранския народ е ядрения проект. Няма никакъв друг напредък. От ядрения проект няма да се откажат при никакви обстоятелства. Отново ще видим същата история, която наблюдаваме от години: от начало ще има съгласие за някакви варианти, предлагани от международната общност, после ще поставят свои условия за протакане. Същото сега наблюдаваме и на преговорите с Бразилия и Турция", коментира Демиденко.

По думите му, с разрешението на САЩ европейците са предпочели варианта за мирно „развързване" на иранския клерикален режим.