Експлозии са разтърсили североизточни квартали на иракската столица Багдад. Загинали са най-малко двама души. Ранените са 11, съобщава полицията, цитирана от Агенция „Франс прес”.

Полицейски източник информира, че огън от минохвъргачки или ракети са ударили три района близо до шиитския квартал Садр.

„Имаме двама убити и 11 ранени досега”, обясни полицейски генерал.

Взривовете станали, когато десетки хиляди вярващи шиити от Ирак и света се събират в храма в Багдад, за да почетат смъртта на Мохамед ал-Джауад, деветия шиитски имам.

„Ройтерс” информира, позовавайки се на информация от свидетели, че 3 експлозии са чути в центъра на Багдад.

По-късно полицейски и здравни източници съобщиха, че взривът е предизвикан от пожар в склад за оръжие в източната част на Багдад. В резултат на пожара са се изстреляли ракети, които ударили близките квартали. Загинали са най-малко четирима местни жители и са ранени десетима други.

Складът принадлежи на една от шиитските парламентарни групи от Народните мобилизационни сили. Тези сили са коалиция от основно подкрепяни от Иран милиции, които участват в борбата с „Ислямска държава”.

Изстреляните от склада ракети са причинили щети на къщи, магазини и коли в осем района. Предизвикали са пожар и във фабрика за брашно. Тя все продължавала да гори два часа по-късно.

Местни жители разказват, че дим се издигал над Обайди, шиитски квартал близо до индустриалната зона, където се намира складът.