Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва ще бъде вкаран в затвора, докато той обжалва присъдата си за корупция. Това постанови Върховният съд на латиноамериканската държава, съобщават световните осведомителни агенции.

Той е изправен пред 12 години затвор по обвинения за приемане на подкуп, но поиска да остане на свобода по време на обжалването на постановената присъда.

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва е с потвърдена присъда

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва е с потвърдена присъда

12 години затвор за корупция...

Лула твърди, че обвиненията са политически мотивирани и целят да му попречат да участва в президентските избори през октомври. Социологическите допитвания показват, че той е най-популярният сред бразилското население кандидат.

Върховния съд се произнесе срещу него след маратонско заседание, приключило посред нощ, като шестима от съдиите са се обявили за вкарването му в затвора, а петима са се обявили против.

72-годишният бивш президент вероятно ще остане на свобода за кратко, докато не бъде завършена документацията за ареста му.

Неговата Работническа партия изтъкна, че определението на съда е "трагичен ден за демокрацията и Бразилия".

Бразилският върховен съд решава съдбата на Дилма Русеф и Лула да Силва

Бразилският върховен съд решава съдбата на Дилма Русеф и Лула да Силва

Главният прокурор поиска официално да бъдат обвинени...

Лула беше президент между 2003 и 2011 г. Въпреки че води в социологическите проучвания, той остава разделяща фигура в Бразилия. Окол 20 хил. души протестираха в град Сао Пауло във вторник, настоявайки за незабавното му вкарване зад решетките, докато негови привърженици също организираха голяма контрадемонстрация.

Доскоро на обвиняемите в Бразилия им беше разрешено да остават на свобода, докато не бъде изчерпана напълно процедурата по обжалването.

Върховният съд обаче разгледа определение от 2016 г. на по-ниска съдебна инстанция, съгласно което обвиняемите могат да бъдат вкарани в затвора след неуспешна първа жалба.

Запорираха сметките и имуществото на експрезидента на Бразилия Лула

Запорираха сметките и имуществото на експрезидента на Бразилия Лула

Силва беше осъден на девет година и половина затвор

Лула получи отказ на първото си обжалване през януари, когато апелативният съд не само утвърди присъдата му, но я увеличи от 9 на 12 години.

През лятото на 2017 г. експрезидентът беше осъден по обвинения в корупция и пране на пари. Процесът срещу него беше част от мащабен корупционен скандал, в който бяха замесени политици от високите етажи на властта.