Бившият президент на Южна Корея Рох Му Хюн се извини публично на нацията заради замесването на името му в корупционни скандали, съобщи СиЕнЕн.

Припомняме, екслидерът, заедно със своето семейство, ще бъдат разпитани от прокуратурата във връзка с взимане на подкупи.

Според обвинението има данни Хюн да е получавал милиони долари, докато е бил на власт. В изявление, излъчвано пряко по националната телевизия, той заяви, че се чувства засрамен и съжалява. Рох Му Хюн е пожелал да се извини на народа си часове преди да бъде разпитан от прокурорите.

СиЕнЕн припомня, че Хюн е третият държавен глава на Южна Корея, замесен в подобен скандал за последните десетина години. Неговите предшественици Чун Ту Хван и Ро Де У получиха смъртни присъди съответно през 1995 и 1997 години по обвинение за взимане на подкупи и организиране и ръководене на бунтове. По-късно обаче двамата бяха помилвани.

Рох Му Хюн е обвинен за взимане на рушвети в размер на 5 милиона долара. Въпреки, че днес той поднесе своето публично извинение, експрезидентът отрича да е замесен в подобно престъпление. Освен него, разпитани ще бъдат и служители от най-близкия му кръг.