Бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис е отказал да изпълнява заповеди на президента Доналд Тръмп, ограничавайки възможностите му да управлява ескалацията на напрежението със Северна Корея, Иран и Сирия, се посочва в информация на "Ню Йоркър".

"Президентът мисли на глас. Смятате ли го за заповед? Или се отнасяте към това като част от по-дълъг разговор? Ние се отнасяхме към това като към част от по-дълъг разговор", разкрил пред изданието бивш високопоставен служител по националната сигурност, добавяйки, че са "попречили много лоши неща да се случат".

Според информацията през 2017 г. след поредицата изпитания на балистични ракети от страна на Северна Корея, Тръмп наредил на Пентагона да започне преместването на съпругите и децата на американските военнослужещи от Южна Корея, където САЩ имат военна база. Служител на американската администрация казал за списанието, че "Матис просто пренебрегна" заповедта.

Друг пример, който официалното лице е споделил с "Ню Йоркър", бил през есента на 2017 г., когато представители на Белия дом са планирали частна среща в Кемп Дейвид за разработването на военни варианти за евентуален конфликт със Северна Корея. Матис се твърди, че е игнорирал искане от тогавашния съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър да изпрати офицери и плановици и е прекратил срещата.

Бившият военен министър на САЩ също така се опитал да предотврати възможни конфликти в Близкия изток. Докато Ирак се подготвяше за парламентарни избори в края на 2017 г., Макмастър се притеснявал от намеса на Иран и поискал от Пентагона да предостави варианти за противодействие на подобен ход. Бивш помощник на Макмастър заявил, че Матис по-късно е изпратил служител на Пентагона в Белия дом без каквито и да било варианти под ръка.

"Попитах го какво стана с вариантите", уточнява бившият съветник пред "Ню Йоркър", допълвайки: "Той ми каза: "Ние им се противопоставихме." Можеше да усетиш всички на срещата да си тръгват, "Извинете ме?"

Матис също така е попречил на ген. Джон Никълсън, който тогава беше ръководител на американските сили в Афганистан, да се срещне с Тръмп. 

След като Джон Болтън смени Макмастър на поста съветник на Тръмп по националната сигурност, той помолил Пентагона за предоставянето на множество варианти през април 2018 г. относно конфликта в Сирия. Матис дал само един вариант, а именно - ограничен удар с крилати ракети, което разгневило Болтън. 

Според официалния служител Матис вероятно се е опитвал да ограничи информацията до Тръмп, за да не може да взема "неразумни решения".