Екстремистите де факто са създали нова глобална терористична мрежа. Това обяви началникът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников, цитиран от руски медии.

ФСБ имали данни, че ДАЕШ ("Ислямска държава") преговарят с други терористични групировки, като Бортников допълни, че терористите целели да обединят силите си.

"Ние получаваме разузнавателна информация за преговорите, които ДАЕШ провеждат с други терористични групировки за възможен съюз", разкри началникът на ФСБ, посочвайки, че тези групировки остават мощни, като разполагат с достатъчно средства за "продължаване на престъпната си дейност".

Главатарите на такива терористични групировки като ДАЕШ и "останките от Ал Кайда" са започнали да променят тактиката си.

"Главатарите на най-големите международни терористични групировки като ДАЕШ, Фронт "Ал Нусра", както и останките от "Ал Кайда", осъзнавайки, че са изправени пред елиминиране в териториите на предишното им господство, започнаха да променят тактиката си", уточни Бортников.

Двете групировки прехвърлят екстремисти в други страни, допълнил той.

"По-конкретно, те активно прехвърлят своите бойци в Афганистан, Йемен и дълбоко в африканския континент. Те започнаха също така да изграждат крепости и бази там. Ние говорим за де факто глобална терористична мрежа", заключи шефът на ФСБ.