Еквадорският президент Рафаел Кореа е напуснал болницата, в която се укриваше, съобщиха световните агенции, които следят горещата точка от вчера вечерта - напрежението в Еквадор и опитът за държавен преврат.

Държавният глава е успял да избяга от болницата, в която се укриваше след като недоволни полицаи атакуваха митинг с негово участие.

Агенциите съобщиха за престрелка около сградата на болницата между бунтуващите се полицаи и лоялни на правителството военни части. Кореа е бил ескортиран от сградата от правителствени военнослужещи.

Кореа: Никога не съм смятал, че ще преживея такова нещо.

В операция по извеждането на Кореа от болницата са участвали около 500 военнослужещи, като 12 от тях са били ранени.

Малко по-късно държавната телевизия излъчи кадри с президента, който се е показал на балкона на президентския дворец.
Това беше много тежък ден. Никога не съм смятал, че ще преживея такова нещо", е казал държавният глава.

Междувременно Колумбия взе решение да затвори границата си с Еквадор, в знак на подкрепа към президента Рафаел Кореа. Същото направи по-рано и Перу.

Фидел Кастро: Превратът в Еквадор се провали.
Още...

Чавес обаче предупреди: Животът на Рафаел Кореа е в опасност.

Още вчера правителството на Еквадор обяви извънредно положение, заради опита за преврат и нареди на армията да поеме функциите на полицията, която взема участие в безредиците, съобщават световните медии.

Според думите на самия президент той е бил нападнат от протестиращи полицаи, наложило се е да му бъде оказана и медицинска помощ.

Министърът по сигурността на Еквадор Мигел Карвахал заяви в ефира на телевизия CRE, че 1 човек е загинал, няколко часа по-късно обаче вече броят на жертвите нарасна на 3.

Има и ранени в избухналите стълкновения между протестиращи и привърженици на президента Кореа. По непотвърдени данни са ранени 50 души.

Сред тях е и вътрешният министър Рикардо Патиньо, който е бил хоспитализиран, след като е получил огнестрелна рана в главата при сблъсък с протестиращите полицаи.

Министърът на вътрешната и външната сигурност Мигел Карвахал заяви, че правителството е готово за диалог с бунтуващите се полицаи, ако те прекратят противозаконните си действия.

Съединените щати изразиха "пълна подкрепа" за президента на Еквадор Рафаел Кореа. Държавният секретар Хилъри Клинтън и Белият дом заявиха, че следят ситуацията в страната
"Призоваваме еквадорците да се обединят и да работят в рамките на демократичните институции на Еквадор за постигане на бързо и мирно възстановяване на реда", каза в изявление Клинтън.