Ваксини, адаптирани към варианта Омикрон на коронавируса, могат да бъдат одобрени в рамките на три до четири месеца при необходимост, но съществуващите вече ваксини ще продължат да осигуряват защита. Това заяви пред Европейския парламент изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук, предаде Ройтерс.

По думите ѝ не е известно дали на производителите ще се наложи да адаптират ваксините си към Омикрон, но ЕМА се подготвя за тази възможност.

"Ако има нужда от промяна, бихме могли да я одобрим в рамките на три-четири месеца. Компаниите, които адаптират своите формулировки, ще трябва да проведат клинични изпитания и да докажат, че препаратите им работят на практика", допълни Кук.

Тя обаче подчерта, че дори ако новият вариант на коронавируса стане по-разпространен, ваксините, с които разполагаме, ще продължат да осигуряват защита.

Карантини и забрани за пътуване по света

Карантини и забрани за пътуване по света

Кои държави наложиха ограничения заради Омикрон

По-рано днес главният изпълнителен директор на Moderna предизвика нова тревога на финансовите пазари, като предупреди, че наличните ваксини едва ли ще бъдат толкова ефективни срещу варианта Омикрон, открит за първи път в Южна Африка, колкото са били срещу варианта Делта.

Омикрон споделя няколко ключови мутации с два предишни варианта - Бета и Гама, които ги правят по-малко уязвими към ваксини. Освен това новата вариация има 26 уникални мутации, много от които в области, към които са насочени антителата на ваксините.

Омикрон стигна и до Испания

Омикрон стигна и до Испания

Потвърден е един случай в Мадрид, два подозрителни в Барселона