Центристът Еманюел Макрон продължава да удържа преднината си като фаворит за спечелването на президентските избори във Франция. Това сочи ново социологическо допитване, въпреки че то показа, че първият тур на изборите в неделя е с непредвидими резултати, съобщава "Ройтерс".

Четирима кандидати все още са с шансове да се доберат до балотажа, който ще се проведе две седмици след първия тур. Първият тур може да поднесе изненади, като се има предвид, че множество френски избиратели все още не са решили какъв избор да направят, както и големият брой, които ще се въздържат да отидат до урните.

Бурната предизборна кампания във Франция, белязана от изненадващи резултати в предварителните избори в двете основни партии, спадът в подкрепата за първоначално смятани за фаворити кандидати и възходът на независимото политическо движение на Макрон, става все по-напрегната, след като разликата между кандидатите се свива.

Залогът за инвеститорите е висок, след като двама от четиримата основни кандидати са срещу Европейския съюз и еврото, отбелязва "Ройтерс".

Макрон и водачът на крайната десница Марин льо Пен загубиха инерция в навечерието на изборите, но все още се очаква да се класират за балотажа на 7 май, като центристкият кандидат печели втория тур според социологическото изследване, в което участие са взели 11 601 души и което е поръчано от в. "Монд".

Льо Пен, която през изминалата седмица е наблегнала на основното си послание за възпиране на имиграцията, отбелязва спад в подкрепата с 2,5 процента до 22,5 процента в сравнение с началото на април, а Макрон бележи 2% спад до 23 на сто в първия тур.

Кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, който се радва на ръст през последните седмици, има 19 процента, показва допитването, докато лидерът на консерваторите Франсоа Фийон, който се възстановява от скандала с привилегиите, предоставени на свои близки, има 19,5 процента.

Гласоподавателите, които няма да отидат да урните, които добавят към несигурността относно резултата на първия тур, са 28 процента.

Констатациите от новото проучване са в общи линии в съответствие с последните тенденции, които показват, че надпреварата е много завързана.