Независимият центрист Еманюел Макрон е кандидатът, който е най-вероятно да спечели изключително оспорваните френски президентски избори тази година. Това показва ново социологическо допитване, след като около един от основните му съперници - консерватора Франсоа Фийон, се завихри скандал, съобщава "Ройтерс".

Социологическото проучване, проведено на 30 и 31 януари, показва ръст в намеренията за гласуване както за Макрон, така и за крайнодесния водач Марин льо Пен, като Фийон, който е кандидат на умерената десница и който беше фаворит до миналата седмица, няма да се добере до балотажа.

В сондажа се проиграват два сценария за гласуване, които варират според това кои други кандидати ще се откроят. Намеренията за гласуване на първия тур за Макрон са непроменени или бележат ръст от 1 на сто до 22-23 процента в зависимост от сценария. Резултатът на първия тур за Марин льо Пен бележи ръст от 3 на сто до 26-27 процента.

Резултатът на Фийон отбелязва спад с между 5 и 6 пункта до 19-20 процента. Допитването е проведено няколко дни, след като публикации във френските медии твърдяха, че съпругата му е получавала стотици хиляди евро от парите на данъкоплатците за фиктивна работа като негов сътрудник в парламента.

Тези резултати биха елиминирали Фийон от балотажа, за който ще се класират двамата, получили най-много гласове на първия тур.

Социологическата агенция, направила допитването, прогнозира, че Макрон ще победи Льо Пен на балотажа на 7 май с 65 процента от гласовете. Ако Фийон все пак успее да стигне до втория тур, той също би победил Льо Пен, но с 59 процента.

Социологическото проучване, публикувано в сряда, е второто, проведено след избухването на скандала около Фийон през миналата седмица, а по казуса беше започнато и разследване от властите.

Във вторник френската полиция претърси офиса на Фийон в парламента, а лидерите на партията му "Републиканците" започнаха да обмислят "План Б" без него.