Паметник на дружбата между арменци и турци, намиращ се в град Карс в източната част на Турция, ще бъде демонтиран, съобщава lenta.ru.

Премахването на 30-метровия паметник е по нареждане на турския премиер Реджеп Тайип Ергоган, който се намира в Карс на работна визита. Решението си турският премиер обясни с чисто естетически съображения, като по думите му монументът е „грозен" и не се вписва в архитектурния пейзаж на града.

Критикувайки художествените достойнства на паметника, Ердоган поиска той да бъде разрушен и на негово място да бъде изграден парк. Премиерът подчерта, че нареждането му трябва да бъде изпълнено до следващото му идване в Карс. Според данните решението за разрушаването на паметника на местно ниво вече е взето и се очакват действията на културното министерство.

Според наблюдатели тази крачка на Ердоган е предизборен ход, тъй като през юни тази година в Турция ще се проведат парламентарни избори. Експертите са на мнение, че по този начин ще се насочиха вниманието към политиката и ще предизвика конфронтация между неговата „Партия на справедливостта и развитието" и опозицията.

Междувременно главната опозиционна партия „Републиканска народна партия" вече реагира на действията на турския премиер по отношение на паметника на дружбата. Според нейни представители паметникът е „предмет на високото изкуство" и в никакъв случай не може да се нарича грозен.

Паметникът на дружбата между арменци и турци беше издигнат през 2008 година, като с тази стъпка тогавашният кмет се опита да с урегулира историческия конфликт между Анкара и Ереван. Монументът се намира на 40 километра от границата с Армения.

Изграждането на паметника беше съпроводено от много спорове. Националистически настроени местни жители се обявиха срещу него и опитаха да блокират изграждането му чрез жалба до министерството на културата. В крайна сметка обаче паметникът беше построен, но не изцяло - ръката на една от фигурите в композицията така и не беше поставена и до ден днешен лежи в подножието на паметника.

Отношенията между Турция и Армения остават обтегнати най-вече по две причини - първата е, че Ереван недоволства от поддръжката на Анкара за азербайджанската позиция относно принадлежността на Нагорни Карабах. Втората причина е острата реакция на Турция в процеса за международното признаване на арменския геноцид от 1915 година. поради това от 1993 година насам страните не поддържат дипломатически контакти и отказват да отворят границите си една за друга.

През 2009 година страните направиха опит за помирение, но безуспешно.