Турският президент Реджеп Ердоган отново призова Швеция и Финландия първо да спрат да подкрепят терористичните групировки, които се борят срещу Анкара, преди да очакват той да подкрепи членството им в НАТО, съобщи "Дойче веле".

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е алианс за сигурност и не можем да приемем терористите да бъдат в него, категоричен е Ердоган

От кабинета на Ердоган казаха, че президентът е споделил притесненията си в разговор както с шведските, така и с финландските лидери относно групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), с която турското правителство се бори от 80-те години на миналия век, и движението Гюлен, което Анкара обвинява в организиране опит за преврат през 2016 г.

Ердоган е казал на финландския президент Саули Ниинистьо, че отказът да се справи с терористичните групи, които заплашват съюзник от НАТО, няма да отговаря на духа на военния алианс, съобщиха от неговия офис.

Той също така е заявил на шведския министър-председател Магдалена Андершон, че "политическата, финансова и оръжейна подкрепа на Швеция за терористичните организации трябва да приключи".

Ердоган каза също, че ембаргото за износ на оръжие от двете страни, наложено на Турция след нейното нахлуване в Сирия през 2019 г. срещу милицията на кюрдските отряди за народна отбрана, трябва да бъде отменено.

Скандинавските лидери отговориха на призивите в Twitter, като Андершон написа, че очаква с нетърпение "укрепването на нашите двустранни отношения, включително относно мира, сигурността и борбата с тероризма".

Борис Джонсън към Ердоган: Финландия и Швеция ще са ценни попълнения в НАТО

Борис Джонсън към Ердоган: Финландия и Швеция ще са ценни попълнения в НАТО

Премиерът е поискал от Ердоган да работи с колегите си от Швеция, Финландия и НАТО, за да изгладят различията си

Ниинистьо каза, че е казал на Ердоган, че "тъй като съюзниците от НАТО Финландия и Турция ще се ангажират за сигурността на другия и по този начин нашите отношения ще станат по-силни. Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления".

Припомняме, че по-рано днес, Британският премиер Борис Джонсън посъветва турския президент, че Финландия и Швеция ще бъдат много ценни попълнения към НАТО.

Говорител на Джонсън спомена, че премиерът допълнително е поискал от Ердоган да работи с колегите си от Швеция, Финландия и НАТО, за да се справи с всякакви съображения пред срещата на лидерите в Мадрид следващия месец, и спомена, че Обединеното кралство е готово да помогне.

Премиерът на Обединеното кралство и турският президент допълнително се съгласиха да работят за отключване на маршрути за украински дялове на зърно и облекчаване на нарастващите световни разходи за храна, добави говорителят на Даунинг стрийт.