Кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия за кмет на най-големия турски град Истанбул води след провелите се вчера местни избори срещу кандидата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това обяви ръководителят на Избирателната комисия на страната Сади Гювен, цитиран от "Ройтерс".

Гювен уточни пред журналисти, че Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия е спечелил 4 159 650 гласа, а Бинали Йълдъръм от ПСР има 4 131 761 гласа. Той обаче не е уточнил колко процента от гласовете са били преброени.

Ердоган: Ще приемем изборните резултати

Ердоган: Ще приемем изборните резултати

Турция да се готви за икономически реформи

По-рано Ердоган призна с половин уста, че е загубил в Истанбул.

Преди това стана ясно, че партията на Ердоган губи контрола също и над столицата Анкара, което се случва за първи път от създаването на партията.

Ердоган, който доминира турската политика от идването си на власт преди 16 години и управляваше страната си, затягайки все повече хватката си върху властта, определи изборите по време на предизборната кампания като "въпрос на оцеляване" за Турция.

Турците заложиха на партията на Ердоган
Обновена

Турците заложиха на партията на Ердоган

Ключови местни избори край Босфора

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващата подкрепа от страна на медиите в отразяването им не успяха да доведат до спечелване на столицата на страната и най-големия град, след като икономическата рецесия в страната оказа силно влияние върху избирателите.

Турските телевизии обявиха, че кандидатът на Народнорепубликанската партия Мансур Явас печели категорична победа в Анкара.

"Хората гласуваха в подкрепа на демокрацията, те избраха демокрацията", заяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, изтъквайки, че неговата светска партия е спечелила Анкара и Истанбул и е задържала крайбрежния град Измир, който е третият по големина турски град.

И управляващи, и опозиция ликуват след кметските избори в Истанбул

И управляващи, и опозиция ликуват след кметските избори в Истанбул

И двете партии смятат, че са спечелили

Загубата на ислямистката партия на Ердоган в Анкара е голям удар за президента. Дори още по-голям символичен удар и по-широк знак за смаляваща се подкрепа за него е загубата на Истанбул, където той започна политическата си кариера и беше кмет през 1990-те години.