Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият основен опонент Кемал Кълъчдароглу организираха митингите си в неделя, подготовка за тежката битка в последните две седмици от предизборната кампания в Турция, съобщи АФП.

Турският лидер-ветеран се появи пред изпълнения с поддръжници централен площад в Анкара, който може да побере няколкостотин хиляди души. Той вече не показва признаци на заболяването, което го отстрани три дни тази седмица.

"Готови ли сме за смазваща победа?, попита Ердоган ентусиазираните си привърженици. На 14 май нашата нация, с Божията воля, ще ги елиминира от политическата сцена", каза той по отношенив на светския лидер Кемал Кълъчдароглу и неговия шестпартиен опозиционен алианс.

69-годишният президент се възстанови от храносмилателен проблем в навечерието на едни от най-важните избори в Турция в нейната следосманска история.

Ердоган се връща в кампанията

Ердоган се връща в кампанията

Предизборните анкети показват оспорвана битка

Болестта разклати имиджа на Ердоган като силен човек, който той култивира в продължение на две десетилетия на икономически подем и спадове, социална трансформация и репресии срещу несъгласието.

Появиха се и спекулации, че президентът е претърпял инфаркт. 

Кълъчдароглу и неговите съюзници се разпръснаха из цялата страна, провеждайки ежедневни събития, които бяха отразени и в проправителствените медии, които днес доминират в Турция.

Той организира също толкова масов митинг по насипа на контролирания от опозицията егейски град Измир, където Ердоган привлече малко по-малко тълпи в събота.

Турция разсейва спекулации около здравето на Ердоган

Турция разсейва спекулации около здравето на Ердоган

След като президентът рязко прекъсна интервю

"Тези избори са избори за възстановяване на нашата демокрация", каза Кълъчдароглу, бивш държавен служител пред своите поддръжници, след като излезе на сцената със съпругата си Селви. Ние ще донесем мир в тази страна, аз ще донеса братство в тази страна", каза Кълъчдароглу.