Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не намери време да разговаря с пристигналия в югоизточната ни съседка държавен секретар на САЩ Майк Помпео, съобщават световните осведомителни агенции.

"Както държавният секретар, така и турските официални лица, включително външният министър Чавушоглу и, смятам, също и президентът Ердоган, биха искали това да се случи, но в крайна сметка не се получи, защото графикът на президента Ердоган се промени и не успя да отговори на параметрите, които поставихме в основата на посещението на държавния секретар", отбеляза представител на Държавния департамент на пресконференция в Истанбул.

Той призна наличието на разногласия между Вашингтон и Анкара, но на въпрос за причината за инцидента той отговори, че работата била в графика на турския държавен глава.

"Не мисля, че турските власти чувстват, че са били изтласкани. В крайна сметка това беше въпрос на график. И говорейки за същността на въпроса, турците знаят много добре какви са нашите виждания по въпросите, по които не сме съгласни с тях", добави дипломатът.

Той поясни, че ставало въпрос за различни възприятия за ситуацията в региони като Източното Средиземноморие, Либия и Сирия.