Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че с два самолета са доставили оръжия на кюрдските сили в Северна Сирия, които Анкара смята за терористи, съобщава „Ройтерс”.

Изявленията на Ердоган вероятно ще засилят напрежението между Анкара и Вашингтон по въпроса за подкрепата на САЩ за кюрдските сили, които участват в операциите срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия.

Турция е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, но смята кюрдските Отряди за защита на народа (YPG) и политическото им крило - Партия „Демократичен съюз” (ПДС), за разклонение на Кюрдската работническа партия, която от три десетилетия води въоръжен бунт срещу турската държава.  

"Ако мислите, че можете да унищожите ДАЕШ със YPG и Партия “Демократичен съюз), няма да успеете, защото това също са терористични групи", отбеляза Ердоган пред турската телевизия.

"Преди три дни Америка спусна два самолетни товара с оръжие в Кобане на тези терористични групи", уточни турският президент и допълни, че е повдигнал този въпрос на среща в сряда с американския вицепрезидент Джо Байдън, който не бил знаел за доставката.

САЩ, които смятат Отрядите за защита на народа за основен партньор в борбата срещу ДАЕШ в Сирия, спуснаха от въздуха оръжия на групата в преобладаващо кюрдския град Кобане през 2014 г. Според Ердоган половината от тези оръжия са попаднали в ръцете на ДАЕШ.

Говорителят на Ердоган заяви вчера, че е изключено Турция да се включи в операция на коалицията срещу крепостта на ДАЕШ в Ракка, ако кюрдските сили също участват в нея.