Турският президент Ердоган заяви, че бизнесмени, които се опитват да преместят активи в чужбина са "предатели" и призова кабинета си да блокира подобни действия, съобщава "Ройтерс".

"Виждам сигнали, новини, че някои бизнесмени се опитват да преместят активите си в чужбина и аз първо призовавам моя кабинет да не позволява това за никой от тях, защото тези хора са предатели", обясни Ердоган.

Говорейки пред членове на своята управляваща партия АК в източната провинция Мус, Ердоган не споменава кого има предвид, нито посочва конкретен бизнес, лице или страна в която се местят активи.

Неговите коментари са след като държавната агенция "Анадолу" заяви в петък, че турските прокурори трябва да изземат имуществото на турско-иранския търговец на злато Реза Зараб.

Съдилищата в САЩ не могат да съдят Турция, отсече Ердоган

Съдилищата в САЩ не могат да съдят Турция, отсече Ердоган

Разраства се скандала около схемата

Вече обтегнатите връзки между съюзниците от НАТО Анкара и Вашингтон се влошиха още повече, тъй като Зараб разясни в съда схема за избягване на санкции в САЩ, заявявайки, че Ердоган лично е оторизирал две турски банки да се присъединят към схемата, когато става премиер.

Анкара показанията му в съда като опит да подкопае Турция и нейната икономика. "Не можем да се отнасяме любезно към онези, които печелят в тази страна, а после се опитват да отнесат тези приходи в чужбина", каза Ердоган.