Турският президент Реджеп Ердоган попари в събота надеждите за възобновяване на преговорите за етнически разделения Кипър за 50 години от турската инвазия, съобщава Politico.

Ердоган потвърди подкрепата си за споразумение за две държави и изключи възможността за мирни преговори въз основа на одобрен от ООН план за федерация, преди военния парад в събота за отбелязване на годишнината, която раздели средиземноморския остров по етнически линии.

"Вярваме, че федерално решение не е възможно в Кипър, каза той, добавяйки, че турският север е "зеницата на окото на Турция". Няма да позволим едностранни действия, нито кипърският турски народ ще се поддаде на заплахи", каза Ердоган. "Невъзможно е да пренебрегнем древния и основен компонент на острова, кипърските турци."

Кипърските гърци отхвърлят сделката за две държави. Както Гърция, така и Кипър многократно са заявявали, че остават твърдо ангажирани с целта за повторно обединение на Кипър в рамките на резолюциите на ООН.

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Островът се превърнал във военна база, според Хакан Фидан

В събота имаше различни настроения в северната и южната част на острова, тъй като кипърските гърци скърбяха в емоционални възпоменателни събития на юг, а кипърските турци на север празнуваха в празнични церемонии. Протест срещу окупацията се проведе в цялата буферна зона, изпращайки послание срещу разделянето.

Сирените за въздушна атака бяха чути да стенат в небето на разделената столица Никозия в 5:30 сутринта, отбелязвайки времето, когато инвазията започна преди половин век.

"Това е труден ден за всички", каза президентът на Кипър Никос Христодулидес по време на панихида за загиналите. "Ако искаме да изпратим послание на тази трагична годишнина, като наистина почетем онези, които се пожертваха, за да можем да съществуваме тук днес, трябва да направим всичко възможно, за да обединим отново страната си."

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще произнесе реч по-късно в събота на възпоменателно събитие в памет на преврата и инвазията в президентския дворец.

"Твърде много време беше изгубено, се казва в изявление на дипломатическата служба на Европейския съюз, публикувано късно в петък. Принудителното разделение никога не може да бъде решение. Надеждата за по-добро бъдеще, обединен Кипър, все още съществува."

Кипър е разделен, откакто турските сили нахлуха през 1974 г. в отговор на подкрепения от Гърция преврат. Анкара не признава Република Кипър, членка на ЕС, международно призната като единствената суверенна власт над целия остров. Северът на кипърските турци е признат само от Анкара.

Множество опити за намиране на компромисно споразумение през годините се провалиха, последният през 2017 г. в Кран Монтана, Швейцария; и оттогава официалните преговори не са възобновени.

50-ата годишнина от нашествието заварва острова с преградата по-укрепен от всякога. Това е най-дългият период без диалог.

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" за Газа

Припомняме, че войната в Газа през юни обтегна отношенията на Турция с Кипър и Гърция. 

Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" по отношение на развитието в Близкия изток и по-точно в Газа. Гърция, както всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), е солидарна с Кипър.

Това се казваше в коментар на дипломатически източници в Атина във вторник след изявлението на турския външен министър Хакан Фидан, в което той предупреди Гърция и Кипър да "стоят настрана" от въпроси, свързани с продължаващата война в Близкия изток, като същевременно намекна, че всяко участие би постави ги на линията на "огън".

"Гърция не приема инструкции как да провежда политиката си и да защитава националните си интереси", заявиха още от Атина. По време на кризата в Близкия изток Гърция поддържаше принципна позиция, която беше оценена от всички замесени страни и поради тази причина поддържа всички канали за комуникация отворени, без да е влизала в конфликт с никоя страна", добавиха те.

Изявлението засегна и неотдавнашните заплахи, отправени от лидера на ливанската групировка "Хизбула" срещу Република Кипър, ако даде на Израел достъп до своите бази и летища.

Турция е предупредила европейските страни, че гръцкият Кипър се е превърнал в "оперативен център", който включително се използва за операции срещу Газа. Това заяви по-рано турският външен министър Хакан Фидан пред Анадолската агенция.

Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.