Турският министър-председател Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Турция не може да стои безучастна, ако иракските кюрди установят контрол върху богатия на петрол Киркук в северен Ирак.

Премиерът обаче не посочи какви евентуални действия ще предприеме Анкара при такъв сценарий, съобщава Ройтерс.

Ердоган се опасява, че кюрдите се опитват да установят независима страна в северната част на Ирак, което би засилило сепаратистките брожения сред кюрдите в самата Турция.

Анкара обвини иракските кюрди, че нарочно увеличават общността си в град Киркук за сметка на арабското и тюркското население, за да гарантират, че градът ще гласува на евентуален референдум да бъде включен в кюрдския регион в Ирак.

В обръщение към своите съпартийци в парламента Ердоган изказва опасения, че подобно развитие може да налее масло във взривоопасната ситуация в Ирак, което на свой ред да навреди на целия регион.

Анализатори изключват възможността за военна интервенция от турска страна, но допускат, че Анкара вероятно ще увеличи дипломатическия си и икономически натиск върху кюрдите. През турска територия преминават системи за износ на иракски петрол за Запада.

Страната държи всеки референдум за статута на Киркук да доведе до споделено управление между етническите групи.