Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, че е поканил руския лидер Владимир Путин да посети страната.

"Поканихме г-н Путин в нашата страна. Искаме да предприемем някои стъпки за организиране на двустранната ни среща", каза той по канала NTV. Според Ердоган той би искал да обсъди двустранните отношения с президента на Руската федерация.

Той също така потвърди готовността на Анкара, "ако и двете страни желаят" да приеме президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски, за да могат те "да продължат да възстановяват атмосферата на мир".

Ердоган кани Путин и Зеленски да се помирят в Турция

Ердоган кани Путин и Зеленски да се помирят в Турция

Анкара е готова да действа във всякаква роля, за да намали напрежението между Русия и Украйна

Междувременно на 24 януари прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с конкретни данни за възможността за среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано турският президент заяви, че възнамерява скоро да посети Украйна, като не изключи, че може да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин или да отиде на посещение в Москва.

Ердоган отива на посещение в Украйна на 3 февруари

Ердоган отива на посещение в Украйна на 3 февруари

На този ден ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Анкара и Киев

Миналата седмица говорителят на турския лидер Ибрахим Калин каза, че Ердоган е поканил президентите на Русия и Украйна в Турция, за да "уредят различията" между двете страни. Миналата година Ердоган многократно заявява желанието си да участва в уреждането на кризата между Москва и Киев. По време на телефонни разговори през декември 2021 г. Путин посочи на Ердоган, че Украйна продължава разрушителна линия, насочена към нарушаване на споразуменията от Минск.