Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че Турция може да удължи с най-малко още три месеца извънредното положение, което беше въведено след неуспешния преврат през юли и което изтича през януари, съобщава "Франс прес". 

В реч в Истанбул, Ердоган предприе поредна хаплива атака срещу ЕС, след като Европейският парламент гласува в четвъртък в подкрепа на замразяването на преговорите за членство с Анкара. 

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ден след като ЕП гласува за спиране на преговорите с Анкара

В съответствие с извънредните укази, издадени пуча, бяха отстранени от длъжност около 75 000 държавни служители и служители на силите за сигурност, а 37 000 бяха арестувани. Стотици организации и медии бяха закрити.

Чистката в Турция засегна не само привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за "мозък" на преврата, но и по-широката опозиция. Десет депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и над 120 журналисти също бяха изпратени зад решетките.

Европа да не поучава Турция за мигрантите, настоя Юнкер

Европа да не поучава Турция за мигрантите, настоя Юнкер

Била направила много повече за бежанците от ЕС

Това предизвика остра реакция в Европа, включително на Европейския парламент.

В отговор Ердоган заплаши, че ще отвори границите и ще пусне мигрантите да нахлуят в Европа, като обвини европейските правителства и институции, че подкрепят тероризма.

"Може би то (извънредното положение) ще бъде удължено с още 3 месеца. Вас какво ви засяга", подчерта Ердоган в коментар, предназначен за ЕС.