Външните министри на Европейския съюз се споразумяха днес да дадат на Иран още две седмици, за да изясни позицията си по ядрената програма.

Припомняме, че Техеран не спази срока - до 31 август, даден от ООН за спиране на обогатяването на уран.

Министрите на външните работи от ЕС, България и Румъния взеха решение за продължаване на преговорите с Иран, по т.н. „ядрен въпрос".
Те дадоха мандат на Върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Хавиер Солана да води разговорите с иранската страна до постигане на взаимноприемливо споразумение.

Необходима е допълнителна яснота по иранското предложение и по някои от текстовете в него, които са доста двусмислени" - каза министър Ивайло Калфин.
В направеното предложение от иранска страна за намиране на решение на проблема, съдържащо се в 22 страници, все още има неизяснени моменти.
Задачата на Хавиер Солана е максимално бързо да поиска разяснения на спорните текстове, както и да продължи преговорите по „ядрения въпрос" с иранската страна, поясни министър Калфин.

Много е важно да има единна позиция на международната общност по проблема с „ядреното обогатяване на уран в Иран", коментира българският външен министър и съобщи, че европейските външни министри са единодушни, че позициите на ЕС и на САЩ се припокриват.
Важно е обаче тази единна позиция на международната общност да включва и мненията на всички страни-членки на СС на ООН като Русия и Китай.

Вече е в ход подготовката на среща между Хавиер Солана и Али Лариджани - главен преговарящ от страна на Иран с международната общност по ядрената програма.

Междувременно Ройтерс съобщи, че генералният секретар на ООН Кофи Анан е пристигнал на посещение в Техеран.

Основната тема в дневния ред е обсъждането на примирието между Израел и Хизбула.

Според дипломатическите източници обаче Анан ще обсъди и ядрената програма на Иран.