Броят на имигрантите, депортирани от страните от Европейския съюз, се е увеличил с 29% през второто тримесечие на 2023 г., Най-много мигранти са депортирали Франция и Германия, съобщи статистическата агенция Евростат, цитирана от Ройтерс.

От 105 865 граждани на държави извън ЕС, на които е наредено да напуснат страна от ЕС, 26 600 са били депортирани в друга държава, което е увеличение от 29% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Тези цифри включват и хора, върнати в други страни от ЕС, но мнозинството от 76% са изпратени извън границите на блока, съобщи Евростат.

Грузинците съставляват най-голямата част от депортираните - 9%, следвани от албанците - 8%, молдовците и турците - по 5% и индийците - 4%, показват данните.

ЕС е изправен пред огромни вълни от легални и нелегални пристигащи, проблем, който накара Германия да въведе граничен контрол със съседите Полша и Чехия в рамките на европейската зона за свободно пътуване.

Германия е депортирала най-много граждани на държави извън ЕС през тримесечието - 3805 души, върнати в други страни, следвана от Франция - 3005 и Швеция - 2690 души, съобщи Евростат.

В сряда ЕС сключи споразумение за това как да се справи с незаконната имиграция в моменти на изключително голям брой пристигащи, като направи стъпка към преразглеждане на правилата на блока за убежище и миграция.

Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

Двете страни твърдо се противопоставят на подготвяното споразумение