Американски производител на микропроцесори „Интел” загуби в четвъртък обжалването на рекордната глоба от 1,06 милиарда евро, наложена от Европейския съюз, като решението на съда гласи, че регулаторите не са действали „прекалено строго”, предаде „Ройтерс”.

Съдът на Европейския съюз потвърди в четвъртък глобата, наложена през 2009 година за неспазване на правилата на конкуренцията в ЕС.

„Интел”, която има дял най-малко 70% от пазара на процесори x86 в ЕС, бе обвинена в злоупотреба с доминиращо положение между 2002 и 2007 година, задействайки на практика стратегия, целяща единственият му сериозен конкурент - AMD, да бъде изключен от пазара.

Злоупотребата, според Еврокомисията, се състояла в даването на отстъпки на производители на компютри като Dell, Lenovo, HP и NEC, така че те да купуват от „Интел” почти всички процесори, които са им необходими.

Тази глоба е най-голямата досега, налагана от Европейската комисия на една-единствена компания, отбеляза агенцията.

„Интел” обжалва глобата в Съда на ЕС, настоявайки за анулирането й или поне са намаляването на глобата. Съдът отхвърли иска и днес потвърди решението на Еврокомисията и в неговата форма и обем.