Финландското председателство на ЕС поиска допълнителни разяснения по въпроса за ядреното оръжие на Израел, което беше споменато в изказване на израелския премиер Ехуд Олмерт, съобщава „Ди Велт"

„Смятам, че господин Олмерт трябва по-ясно да обясни какво точно означава изказването му" обяви финландският министър на отбраната Сепо Кеериеинен, цитиран от „Ди Велт".

От ЕС обаче много внимателно ще проследят каква реакция в региона на Близкия Изток ще предизвика разясняването, което Израел ще направи, уточни Кеериеинен.

По думите му от ЕС са допринесли за намаляването на враждебността в Близкия Изток и за това израелското изтегляне от Южен Ливан да бъде с конструктивен и положителен ефект.

Така трябва да бъде и по време на германското председателство на ЕС, което започва през януари", добави финландският министър на отбраната.

Припомняме, че с изказването си, направено във вторник в интервю за германската телевизия SAT1 израелският премиер Ехуд Олмерт намекна за съществуването на ядрено оръжие в неговата страна.

Тогава думите му предизвикаха гневни реакции и от страна на израелската опозиция, която го упрекна в нарушаване на приетата обичайна двусмисленост при отговора на въпроса има ли Тел Авив ядрено оръжие.

Ювал Щайнитц представител на дясната партия „Ликуд" дори поиска оставката на Олмерт, а левият депутат Йоси Бейлин упрекна израелския премиер в липсата на всякаква отговорност.