Политиците в Европейския съюз избират строгите икономии и балансирани бюджети пред изваждането на десетки милиони европейци от бедността. Това се подчертава в доклад на ООН, цитиран от "Франс прес".

Критиката беше отправена от Оливие Де Шутер, специален докладчик на ООН за крайната бедност и правата на човека, който е интервюирал десетки официални лица в ЕС, за да направи своята оценка.

Де Шутер предупреди, че институциите на ЕС, включително Европейската комисия, Европейската централна банка и Съветът на министрите, трябва да използват настоящата COVID криза, за да "се преизмислят" за борба с бедността.

Понастоящем "страните членки на ЕС са приканвани да бъдат конкурентоспособни и оскъдни: те са помилвани, че не са достатъчно социални", се подчертава в доклада.

Уточнява се, че всеки пети човек - над 92,4 млн. души или 21,1 процента от населението на ЕС - все още изпитва бедност, определена като доход под 60 процента от средния национален доход.

Общо 19,4 млн. деца, представляващи 23,1 процента, живеят в бедност в целия ЕС.

Ситуацията е такава, че страните членки на ЕС твърде често "се конкурират помежду си по много безполезни начини", задушавайки социалния напредък.

"Те се надпреварват към дъното, като намаляват данъците, заплатите и защитата на работниците, защото смятат, че по този начин могат да привлекат инвеститори и да подобрят... конкурентоспособността", коментира Де Шутер.

Той също така разкритикува остро много възхваляваната Европейска зелена сделка, която има за цел да гарантира, че ЕС ще стане климатично неутрален до 2050 г.

"Борбата с бедността е липсващото парче от тази Зелена сделка", въпреки че тя беше представена като ключов компонент, каза той.

"Но докато това добро намерение не се превърне в конкретни действия, милиони ще продължат да се борят за достоен жизнен стандарт в общество, което ги изоставя", изтъква представителят на ООН.

Той призова ЕС да приложи т. нар. Европейски стълб на социалните права, който трябва да включва гаранции за минимални доходи и правно обвързващи цели за премахване на бедността.

Това "е възможност, която не трябва да се пропилява", настоя той.

През март Европейската комисия трябва да представи план за действие за изпълнение на амбициозната си социална програма, а ръководителите на страните членки ще го обсъдят през май на среща в Португалия.