Европейският съюз планира да похарчи стотици милиони евро през следващата година в помощ на бежанци, живеещи в Турция. Голяма част от тя са избягали от гражданската война в Сирия, уточнява АП.

Изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, заяви в сряда, че разширява две програми, едната, която предоставя парична помощ на бежанци в Турция за задоволяване на техните основни нужди, а другата, която предоставя средства за подпомагане на образованието на децата.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Анкара била подложена на двойни стандарти според Ердоган

Програмите ще бъдат удължени до началото на 2022 г. на обща цена от 485 милиона евро (590 милиона долара).

Комисията заяви, че те осигуряват така необходимите пари на повече от 1,8 милиона бежанци и помагат за обучението на над 700 000 деца. Програмите се управляват от турския Червен полумесец в партньорство с Червения кръст и УНИЦЕФ. Парите не отиват директно към турското правителство.

Турция е дом на почти 4 милиона бежанци. Около 70% са жени и деца, а преобладаващото мнозинство от бежанците живеят извън мигрантски лагери.

Ердоган: Турция е разстроена от реториката със санкции на САЩ и ЕС

Ердоган: Турция е разстроена от реториката със санкции на САЩ и ЕС

"Мерките срещу Турция няма да спрат опитите ни да защитим правата си"

Европейският съюз разчита на Турция да спре мигрантите и бежанците да стигнат незаконно до 27-те страни членки на Общността. През 2015 г. в ЕС влязоха над един милион души, които завладяха Гърция и Италия и предизвикаха една от най-тежките политически кризи в Съюза.

През 2016 г. ЕС предложи на Турция до 6 млрд. евро (7,3 млрд. долара) помощ за сирийски бежанци на нейна територия, бърза писта за членството в ЕС и безвизово пътуване до Европа за турските граждани, ако Турция спре мигрантите да не влизат в Европа. Броят на пристигащите спадна драстично.

Но през март турските власти започнаха да размахват хиляди мигранти в Европа, след като десетки турски войници бяха убити в битки в Северна Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е потърсил европейска помощ в Северна Сирия, но молбата е била отказана и той обвини ЕС, че се е отказал от обещанията си по сделката от 2016 г.

Лидерите на ЕС на свой ред обвиниха Ердоган в "изнудване", но след това обещаха да преразгледат сделката в опит да сложат край на хаоса по европейските граници.

Според Европейската комисия всички 6 милиарда евро по сделката между ЕС и Турция са "ангажирани и договорени, като са изплатени близо 4 милиарда евро". Част от парите, 2,4 милиарда евро, са предназначени за хуманитарна помощ и са договорени.