Министрите на външните работи на страните членки на ЕС искат Йерусалим да бъде разделен на две части и то в най-скоро време.

Това искане е в перспективата на създаване на автономна палестинска държава, при което Йерусалим да остане столица както на новата държава, така и на Израел.

Разделянето на Свещения град се формулира от проекто доклад на ЕС, до който е стигнало израелското издание „Аарец".
Резолюцията на европейските министри призовава не само към разделяне на Йерусалим, но и посочва, че ще признае Палестинска държава при едностранно провъзгласяване на независимост, пише Mig.news.

Министрите на външните работи на страните в ЕС трябва да проведат двудневна среща на 7 и 8 декември, която ще бъде посветена основно на Близкоизточния въпрос.
Израел ще се опита да предотврати приемането на тази резолюция, но по мнението на повечето наблюдатели одобрението й от европейските министри е „на практика неизбежно".

Като цел на срещата в Брюксел се посочва стремежа да се съживи мирния процес, който, както се посочва в текста, с който разполага „Аарец", „трябва да доведе до създаване на цялостна независима и демократична палестинска държава на територията на Западния бряг и Газа със столица Източен Йерусалим".

В резолюцията се подчертавало още, че до този момент Европейският съюз не е признавал анексирането на Източен Йерусалим, но ако мирът е принципно достижим, то това би могло да стане единствено, ако Свещения град е столица на двете държави.

Министрите от Европейския съюз призовават още към възобновяване на работата на всички палестински учреждения и институции на територията на Източен Йерусалим, в съответствие с условията на „пътната карта".

Резолюцията отправя призив към израелското правителство незабавно да прекрати всички действия и като цяло политиката на дискриминация спрямо палестинските араби в Йерусалим.

Резолюцията посочвала, че Европейският съюз не би признал каквито и да е било изменение на границите от 1967 година, ако такива изменения не бъдат предварително одобрени от палестинците.

Като цялостна тенденция се налага визията, че при едностранно провъзгласяване на независимост от страна на палестинците и издигане на поста на премиера Фаят, Европейският съюз ще признае новата държава в „подходящ момент"

От гледна точка на европейските политици една такава резолюция би могла да върне палестинците на масата на преговорите. Очаква се отговорът на Израел.