Европейският съюз (ЕС) счита, че атаката на Русия срещу чужд цивилен кораб в района на Одеса е още едно доказателство за умишленото засилване на глобалната криза на продоволствената сигурност от страна на Москва.

Това написа в четвъртък говорителят на ЕС Питър Стано в X (бивш Twitter).

"Тази атака срещу чужд цивилен кораб е още една ескалация от страна на Русия и доказателство, че Русия тероризира цивилния морски трафик", отбеляза служителят.

Според Стано, "като се насочва към украинските пристанища и експортните съоръжения, Русия умишлено изостря глобалната криза на продоволствената сигурност".

Русия удари цивилен кораб край Одеса

Русия удари цивилен кораб край Одеса

Има данни за загинали и ранени

Припомняме, че най-малко един човек загина, а няколко други бяха ранени, след като руска ракета удари цивилен кораб, плаващ под флага на Либерия, на едно от черноморските пристанища в Одеска област.

Пилотът на пристанището е загинал, а друг служител е ранен. Ранени са и трима членове на екипажа - граждани на Филипините, един от тях е хоспитализиран.

Смята се, че е използвана противорадарна ракета Kh-31P.

През последните дни Одеса бе удряна много пъти от руските войски. Съобщено бе за и ранени при ударите. Поразени бяха и редица обекти.