Президентът Румен Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите на въглеродните емисии, за да се притъпи ударът от поскъпването на електроенергията.

Предложението е било отхвърлено, съобщи самият Радев пред журналисти, цитиран от БНР.

"Те поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

Румен Радев: Енергийната криза в ЕС показа да не се отказваме прибързано от АЕЦ и ТЕЦ

Румен Радев: Енергийната криза в ЕС показа да не се отказваме прибързано от АЕЦ и ТЕЦ

Много от партиите не броят заразените с Covid и с колко лекари и медицински сестри разполагаме

След срещата на европейските лидери в Брюксел президентът Радев изрази очакване, че ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" енергии от Европейската комисия още през ноември.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че сегашната енергийна криза не бива да попречи на прехода на континента към климатична неутралност.

Френският президент Еманюел Макрон пък отчете като причина за поскъпването на електроенергията от последните седмици прекалената, според него, зависимост на Европа от вносна енергия.

Премиерът на Италия Марио Драги пък призова Европейския съюз да състави без забавяне план на обща система за съхраняване на природен газ.