Визите за турските граждани, пътуващи в ЕС, ще отпаднат само ако Турция изпълни всички условия, включени в споразумението за бежанците. Анкара не бива да се заблуждава, че опитите й за изнудване ще имат ефект, отбелязва Дойче веле.

Напълно необезпокоен от опитите на Турция да изнудва ЕС, еврокомисарят Димитрос Аврамопулос обяви, че след две седмици ще бъде взето решение по обещаната отмяна на визовия режим за турските граждани. Докладът за напредъка в разговорите с Анкара ще бъде представен на 4 май, след което думата ще имат правителствата от ЕС и европейският парламент.

Комисията гледа на нещата положително. "Ако до началото на май Турция изпълни всички поставени условия, ще бъде публикуван и съответният проектозакон", изтъкна Аврамопулос.

Той е убеден, че турското правителство ще успее да изпълни всичките 72 условия, някои от които са технически, но други - определено политически.

Така например Турция трябва да въведе биометрични паспорти, да сключи споразумение за реадмисия с България и Гърция, да си сътрудничи с Европол, да се бори с организираната престъпност и корупцията, а и да се погрижи за спазване на върховенството на закона. Освен това в споразумението са включени и клаузи за спазване на човешките права, както и такива за защита на бежанците, а не само за реадмисията им.


"Турция ужасно греши"

Само преди няколко седмици говорители на ЕК обясниха, че Турция изпълнява около половината от изискванията. Междувременно обаче еврокомисарят Аврамопулос не иска да се занимава с броене. "Дали 72, 56 или 34 условия - всяка минута е ценна и нямам намерение да посочвам конкретни цифри", каза той.

В Европейския съвет турският премиер Ахмет Давутоглу заплаши, че ако ЕС не изпълни своите обещания от споразумението и не спази план-графика относно отмяната на визовия режим за турските граждани, "то тогава никой не бива да очаква, че Турция ще спази поетите задължения". С други думи: Турция би престанала да се придържа към задължението си за реадмисия на бежанци от Гърция и сключената през март сделка би се провалила.

Думите му бяха съпроводени и от още остри тонове от Анкара: президентът Ердоган окачестви като "провокативна" последната критика на Европейския парламент относно нарушенията на човешките права в Турция и обяви освен това, че ЕС се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от ЕС. И сякаш за да подчертае това, той позволи на летището в Истанбул да бъде задържан кореспондент на обществено-правната германска телевизия АРД.

"Турция ужасно греши, ако си мисли, че отмяната на визовия режим за нейните граждани ще влезе в сила през юни. Тя трябва да изпълни 72-те точки, по много от които досега не се е случило нищо", заяви депутатът от германския Християнсоциален съюз Маркус Фербер.

"ЕП ще се занимае с въпроса едва когато всички точки са изпълнени. Едно е ясно: политически отстъпки за Турция няма да има", подчерта той.

Според него, опитите на Анкара да изнудва ЕС няма да ускорят, нито пък изобщо да повлияят на решението на парламентаристите.


Те настояват за "аварийна спирачка"

Съмнения изразяват и вътрешните министри на някои европейски страни. Франция, Германия и Австрия планират поради това да включат в споразумението един вид "аварийна спирачка".

Виена заяви, че внасянето на подобен род клауза за суспендиране е обичайна практика. Тя може да бъде приложена, ако броят на кандидатите за убежище от съответната страна рязко се увеличи.

Именно такива опасения има Маркус Фербер, според когото може да се очаква десетки хиляди кюрди изведнъж да подадат молби за убежище в Германия, ако в Турция те продължат да бъдат преследвани. Други депутати се опасяват покрай подобно евентуално развитие и от нарастване на броя на работещите на черно в Европа.

Подобна клауза за суспендиране би могла да влезе в сила, ако Турция не се придържа към задълженията си по споразумението и не осигурява реадмисията от Гърция на всички бежанци. В такъв случай ще се стигне до един вид условна отмяна на визовия режим, което едва ли ще се хареса на Анкара.

Представителите на ЕС изтъкват обаче, че това не би било някаква дискриминация спрямо Турция, защото споразуменията с Грузия и Украйна също съдържат подобни клаузи.